A legtöbb vendég nemigen lát be a tetoválás folyamatának kulisszái mögé, hogy mi történik egy menő minta felvarrásakor a tetováló szemszögéből. Miért kell hatalmas felelősséget vállalni és folyamatosan koncentrálni, mikor sokan csak puszta bőrre való rajzolgatást látnak. A tetoválás maga és a tetováló szalon fenntartása és sikeres működése igen költséges és bonyodalmas procedúra nem beszélve sok más kiadásról, amit a tetoválónak kell megfizetnie. Most ezeket mutatom be, hogy a vendégnek miket is kell megfizetnie, ha egy tetkót szeretne.

Először is, amit már fentebb is említettem a felelősség és az ezzel együtt járó minőség a tetováló legfontosabb ismérve. Mivel magunk felelünk a saját karrierünkért, így kötelességünk felelősséggel az összes munkánk után, amelyet kiadunk a kezünk közül. Egyszer felelősségnek tartozunk a vendégnek, hogy nem egy ízléstelen, összetákolt munkát kap. Másodszor felelősek vagyunk saját magunkért is. Nem egy tetkóst láttam már, aki a gyenge minőségű tetkóit reklámozva saját maga alatt vágta a fát és így vetett véget saját karrierjének. Egy életen át megmaradó munkáktól beszélünk, tehát nem véletlen, hogy a felelősséggel kezdtem a felsorolást. Bizonyos értelemben csupán már maga a felelősség megfizethetetlen lenne.

Továbbá a munkadíjat és a tetováló odaadását is megfizetjük. Egy nagyobb (teljes hát, kar, láb) akár több nap alatt készülhet el és ilyenkor a tetováló munkájának mennyiségét és a kedvességét fizetjük meg. Ebbe bele tartoznak a varrások közti szünetek is, de a tetkós kedvessége és empatizmusa alatt azt értem, hogy nem él vissza a szünetekkel és nyújtja el azokat az óradíj végett. Ha kell, akkor akár a tetoválás idején kívül is a vendég rendelkezésére áll és készségesen ajánlja fel segítségét.

Megfizetjük a tetoválást mintájának tervét és az előkészületeket is. Én is gyakran elmondom, hogy bár a tetkósok képesek akár több órát is elmolyolni egy egyszerűbb tervvel is, a vendég csupán pár másodperc alatt eldönti, hogy tetszik-e neki a minta vagy nem. Rosszabb esetbe újra kell kezdeni a folyamatot és ez tovább munkadíjnak felelne meg, amit senki nem fog külön megfizetni. Nem is mondva, hogy számos esetben a vendég gondolja meg magát és változtatja meg az elképzelését újabb megfizetetlen munkát adva a tetoválónak. A Laska Tattoo-nál nem kérünk el külön díjat a tervezésre, pedig sok más szalonban bevett szokás ennek a felszámolása. Éppen ezért kérünk el sok esetben foglalót, hogy a tetkós előkészülete is meg legyen fizetve. Bár a foglaló lejön a tetoválás végleges árából, de legalább nem potyára dolgoztunk, ha esetleg valaki a tetoválás előtti napon gondolná meg magát.

A tetováló szalon fenntartás és a tetováló eszközök megfizetés is igen nagy anyagi teher. Ezek már számszerűbb és kézzel foghatóbb dolgok, hiszen pontosan ki lehet számolni mekkora összegekről beszélünk.  A megnövekedett árakat és az inflációt természetes a tetováló kellékek ipara és az ingatlanárat is követik. A rezsiárak is emelkedtek és ezért egy kisebb tetováló szalon bérleti díja is könnyen elérheti a több százezer forintot. A speciális tetováló eszközök mellett (tetováló tű, bőrindigó, stencilpapír stb.) még az általános háztartási dolgokat is a tetoválónak kell megfizetni, úgymint a ragasztószalag, műanyag pohár, nyomtató papír stb.. Nem beszélve a két legtöbbet használt kellékről, a törlőkendőről és a folpackról, amiket egy tetováló szalon iszonyatos mennyiségben használ nap, mint nap.

Egy szalonnak szüksége van mindenféle engedélyre és igazolására, hogy legálisan működhessen. KATA-s egyéni vállalkozónak kell lenni és fel kell venni a tetoválás munkakörét. Ennek havonta egy fix összege van, de ezen felül meg iparűzési és kamara tagsági adót is kell fizetni. Külön kell fizetni a veszélyes anyagnak számító, használt, tetováló tűk elszállításáért is, valamint pár apróbb szabálynak is meg kell felelni az ÁNTSZ, NAV és a katasztrófavédelem felé is.

Végezetül pedig, hogy a tetováló karrierje és a szalon maga is folyamatosan fejlődjön szükség van reklámra és marketingre is. Jelenleg a Google, az Instagram és a Facebook hirdetések a leginkább eredményesek, de mindegyik igen költséges. Ezek nélkül manapság egy tetováló szalon nem igazán találna potenciális ügyfeleket, vendégeket. Személy szerint én a marketinghez sorolnám a szalon stílusát és design-át is. Hogy a stúdió berendezései összhangban legyenek és, hogy a hangulat a lehető legjobb legyen, gyakran drágább bútorokat vagy kiegészítőket kell venni, melyeknek költségei szintén mind a szalon tulajdonosát terhelik.

A Laska Tattoo-ban a fent felsoroltakon kívül, plusz kiadásként secons skin fóliát használunk. Ez egy olyan fólia, amely a tetoválás gyógyulását segíti és bár mi további kiadásként tudjuk beszerezni, a vendégnek nem kell plusz költséget fizetnie. A Laska Tattoo-s matrica és a tetoválás utáni tájékoztatás szintén az ingyenes szolgáltatásaink közé tartoznak.

Még pár apróbb dolog leszámítva nagyjából betekintést nyerhettetek, hogy miért is dolgoznak a tetováló olyan összegekért, amelyeket elkérnek. Persze van rá mód, hogy olcsóbb tetoválóhoz menjünk varratni, de aki minőségi tetovált szeretne, annak a tetkósok és a vendégek nagy része nem ajánlja az ezen való spórolást. A Laska Tattoo igyekszik pénztárca barát megoldást találni, de a vendégnek tisztában kell lennie azzal, hogy manapság milyen árban lehet egy menő mintához jutni.